Antalya’da ziraat mühendisi Büşra Yapıcı, 13 yıl yaptığı çalışmalar sonucunda 7 metre boyunda, normal bir fideden daha fazla verim alınabilen domates geliştirdi. Domates ağacının tohumu ise “Alyürek ” adıyla tescillendi. Antalya’da bir ziraat mühendisi 13 yıl boyunca çalıştı. Çalışmaların sonucunda 7 metre boyunda domates ağacı
geliştirdi.
Normal fidelere göre verimi daha yüksek. En sistemli seralarda bile bir domates fidesinden 20 kilogram civarında ürün alınabiliyor iken geliştirilen domates ağacından 55 kilogramın üzerinde ürün alınıyor.
Ziraat Mühendisi Büşra Yapıcı, “Geliştirdiğim türün verimi boyu uzamasına rağmen düşmüyor. Hem büyüyor hem de ürün vermeye devam ediyor.Artık domatesi ağaçtan yiyeceğiz” dedi.
Büsra Yapıcı, 2000 yılında çiftçinin ve tüketicinin taleplerini karşılamak amacıyla yeni bir kokteyl domates türü için ıslah çalışmalarına başladığını söyledi. Araştırma sonunda elde edilen tohumları denemek için geçen yıl bir seraya ektiklerini anlatan Yapıcı, fidenin 5 aydan sonra ürün vermeye başladığını belirtti. Fidenin 8,5 ayda 7 metre yüksekliğinde ağaç haline geldiğini ifade eden Yapıcı, tohumu da “Alyürek” adıyla tescillediğini dile getirdi.
Bitkinin ömrünün de uzadığına dikkati çeken Yapıcı, normal kokteyl domatesin ömrünü 5 ya da 6 ayda tamamladığını, geliştirdiği bitkinin ise ömrünün 2 yıla kadar çıktığını söyledi. Ayrıca domatesin raf ömrü de 45 gün.
Ziraat Mühendisi Yapıcı, bitkinin rastgele uzadığını ancak gelecek yıl fidanı budayarak ağaç haline getirmeyi planladığını belirtti. Ve tohumun yüzde 100 yerli olduğunu belirterek, önümüzdeki aylarda satışa sunacaklarını bildirdi.